Winterplan - Opvangcentrum voor daklozen in Haren

Winterplan - Opvangcentrum voor daklozen in Haren

Email
In het kader van het winterplan 2017-18, is de Franstalige tak van Rode Kruis België, gemandateerd door Zuhal Demir - staatssecretaris voor de bestrijding van armoede, om de tweedelijns opvang voor daklozen in Brussel te organiseren in nauwe samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk Brussel (CAW Brussel) en de Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld biedt meerdere avonden per week medische hulp. CAW Brussel zal de psychosociale begeleiding op zich nemen, met als doel de daklozen te helpen om een duurzame oplossing te vinden voor hun dakloosheid. 

« De actie van Dokters van de Wereld in het Federale Winterplan zet het werk voort dat we al meer dan 10 jaar in Brussel doen, » vertelt Nel Vandevannet, directeur van Belgische projecten voor Dokters van de Wereld. « Dit nieuwe partnerschap dient als proef bij het ondersteunen van gebruikers op medisch, sociaal en psychologisch niveau. We hopen dat dit een stap is op weg naar structurele steun voor daklozen. »

Het opvangcentrum voor daklozen is in werking vanaf vrijdag 18 uur in Haren, Haachtsesteenweg 1426. In de eerste fase zijn er twee verdiepingen beschikbaar, oftewel 120 bedden. Drie andere verdiepingen zullen snel operationeel worden voor een totaal van 300 bedden.

Daklozen kunnen er een of meer nachten doorbrengen, afhankelijk van hun behoeften, wanneer ze geen plek meer vinden in de eerstelijnsopvang van SamuSocial. Momenteel zijn er nog ongeveer 100 plaatsen beschikbaar in de eerstelijnsopvang.