Griekenland | In het spoor van de vluchtelingen

Griekenland | In het spoor van de vluchtelingen

Email
Sinds maart 2016 is Dokters van de Wereld gestart met een grootschalig project om de vluchtelingen in Griekenland te steunen. Met de steun van ECHO bieden we hulp in kampen op 8 verschillende locaties waar in totaal 7300 mannen, vrouwen en kinderen leven. De meesten onder hen zijn Syrische burgers.
Maart 2016

Waarom dit project?

Griekenland is één van de belangrijkste aankomstlanden voor vluchtelingen in Europa.  Door de sluiting van de grenzen in de Balkan en  de deal tussen Turkije en Griekenland is de situatie voor vluchtelingen in Griekenland nog verder verslechterd.  Daarom beslistte Dokters van de Wereld in te grijpen op het terrein.

Wat doet Dokters van de Wereld? 

Sinds maart geven medische teams van Dokters van de Wereld zorg aan de Griekse vluchtelingen. We focussen daarbij op 3 dingen: primaire basiszorg, seksuele en reproductieve zorg en mentale hulpverlening. Elisa Visconti, algemeen coördinator: " Elk van deze drie pijlers zijn van vitaal belang.  We behandelen mensen met acute aandoeningen en verwijzen spoedgevallen naar ziekenhuizen.  We hebben vroedvrouwen ingezet in elk kamp en plannen binnenkort een mobiel team met gynaecologen die de verschillende kampen zullen bezoeken. Zo kunnen we ook slachtoffers van seksueel geweld helpen en hen onderbrengen op een veilige plaats." 

Mentale hulp blijkt ook van groot belang: " We zien vele jonge vrouwen en mannen die zelfmoordpogingen achter de rug hebben. Mensen zitten vast in een niemandsland zonder dat ze weten wat met hen zal gebeuren.  De grensen zijn gesloten en zij die hier geraakt zijn hebben een extreme harde reis achter de rug.  Seksuele frustraties zijn ook een realiteit omdat ganse families opeengepakt zitten zonder de minste privacy.  Er is een gebrek aan geld en een teveel aan tijd. Dit alles zorgt voor veel stress, angst en frustratie." 

Momenteel heeft Dokters van de Wereld vaste en mobiele klinieken opgezet in zeven kampen: zo kunnen we meteen inspelen op de noden van de vluchtelingen. De basisteams zijn samengesteld uit dokters, verpleegkundigen en tolken. Die teams worden soms aangevuld met gynaecologen, psychologen, pediaters of sociaal assistenten. Op die manier geven we een brede zorg en voldoen we aan alle fysische en psychische noden van de vluchtelingen in de kampen. 

Begin juli ten slotte,  zijn we gestart met een mobiel tandkabinet voor de kampbewoners en zijn we gestart met het uitdelen van melk aan de allerkleinsten

 

Onze projecten 

 

PARTNER

Onze Partners

Volg dokters van de wereld:

Projecten in de wereld

Email