Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Email

Het begin: de jaren 1980

Dokters van de Wereld ontstond in 1980 uit Artsen Zonder Grenzen/Médecins Sans Frontières. De Franse oprichters van Dokters van de Wereld vonden dat ze naast medische zorg ook mensenrechtenschendingen openbaar moesten maken.
Dokters van de Wereld was een pionier in de humanitaire hulp door zijn focus te verbreden naar ontwikkelde landen. 

Vanaf 1981 komen de eerste zendingen van Dokters van de Wereld tot stand, onder andere in Afganistan en El Salvador

Dokters van de Wereld lanceert midden jaren '80 ook projecten rond de strijd tegen de uitsluiting van kansarmen in eigen land. Zo werd in Parijs de allereerste anonieme HIV kliniek opgestart door Dokters van de Wereld.

Blijven groeien: de jaren 1990

In de jaren 1990 maakt Dokters van de Wereld een enorme groei mee: er worden meer dan 70 nieuwe projecten opgezet in 50 verschillende landen. Onder andere bij de conflicten in Bosnië, Rwanda en Oost-Zaïre snelt Dokters van de Wereld de slachtoffers te hulp. De vereniging roept hierbij op tot de veroordeling van de verantwoordelijken in deze conflicten.

In 1997 wordt de Belgische zetel van Dokters van de Wereld opgericht. Twee jaar later wordt Dokters van de Wereld-België een zelfstandige delegatie.

De oorlog in de Balkan noodzaakt Dokters van de Wereld om op grote schaal urgentie interventies op te zetten aan de grenzen van Kosovo, Macedonië, Albanië en Montenegro. De organisatie is eveneens aanwezig in Zuid-Timor en Tsjetsjenië.

Meer dan ooit nodig in een wereld in verandering: de jaren 2000

Dokters van de Wereld blijft zich inzetten voor kwetsbare bevolkingen over de hele wereld en in België. In 2005 stuurt Dokters van de Wereld een spoedmissie naar de gebieden getroffen door de tsunami in Zuid-Oost Azië en blijft er helpen met de heropbouw van de gezondheidsstructuren. In 2010 is Dokters van de Wereld één van de organisaties die in Haïti hulp biedt. Door de economische crisis worden de nationale programma's in België steeds belangrijker. In 2012 biedt Dokters van de Wereld zorg aan in La Louvière. Naast Antwerpen en Brussel, zijn we nu actief in alle Belgische landsdelen. In het buitenland heeft Dokters van de Wereld momenteel projecten lopen in Tunesië, Mali, DR Congo, Syrië (en buurlanden) en Haïti. In 2013 starten we met nieuwe projecten in Marokko en Burkina Faso en starten we een noodhulpprogramma op in de Filippijnen.