Oproep: “Daklozen deze winter op zoek naar medische hulp (en sokken)”

Oproep: “Daklozen deze winter op zoek naar medische hulp (en sokken)”

Email
63% van de daklozen geeft aan zich zich in een matige, slecht tot zeer slechte staat van gezondheid te bevinden: daarom gaan vrijwillige teams van Dokters van de Wereld vanaf volgende week langs in alle Brusselse winteropvangcentra voor daklozen om medische hulp te verlenen. Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar Vlaamse en Brusselse artsen om het Medisch Winterplan te ondersteunen. Tegelijk lanceert Dokters van de Wereld een oproep om sokken in te zamelen.

"Dit jaar voorziet de overheid een capaciteit van meer dan duizend bedden. Dat betekent dat we alleen al in Brussel vanaf volgende week zullen langsgaan in minstens 3 verschillende opvangcentra. Bovendien blijven onze mobiele teams zich inzetten in de hub voor transitmigranten. De noden zijn dit jaar hoog: daarom doen we een oproep naar de Vlaamse en Brusselse artsen en verpleegkundigen om bij te springen in de noodopvangcentra." Vertelt Nel Vandevannet, Directeur Belgische Projecten

Concreet is de organisatie nog op zoek naar minstens 15 artsen, 10 verpleegkundigen maar ook 15 voetspecialisten: "De voeten van dakloze mensen krijgen veel te verduren: de kou, slecht schoeisel en uren ronddolen op straat zorgt voor infecties en wonden aan de voeten. Onze pedicuresessies zijn zeer populair en noodzakelijk", vertelt Vandevannet.

De organisatie doet daarom ook een oproep om kousen in te zamelen: "Die zijn een eenvoudige maar doeltreffende preventieve maatregel tijdens de winter. Wie beschikt over kousen van maat 40 tot 46 in goeie kwaliteit kan die komen afgeven in ons vast zorgcentrum in Brussel (75, Kruidtuinstraat - 1210 Brussel, Maandag tot Vrijdag, 9u-17u)."

Vrijwillige podologen, artsen en verpleegkundigen kunnen zich aanmelden via deze link. Er wordt een beschikbaarheid van 2 avonden per maand gevraagd van 18.30 tot 23.00.