Dood van een jonge migrant in Brussel: hoeveel drama’s moeten er gebeuren voor we reageren?

Dood van een jonge migrant in Brussel: hoeveel drama’s moeten er gebeuren voor we reageren?

Email
Omar, vermoedelijk 17 jaar, stierf afgelopen zaterdag in Brussel. De jonge migrant uit Soedan overleed aan het Brusselse Noordstation toen hij onder een bus van reismaatschappij Flixbus ging hangen. Hij probeerde op deze manier het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Kort na het vertrek is hij gevallen en overreden. CIRÉ, Dokters van de Wereld en Vluchtelingenwerk Vlaanderen herhalen hun voorstel om een Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor migranten te openen om een Belgisch Calais te vermijden.

De dood van Omar lijkt sterk op een van de tragische gebeurtenissen uit Calais. Maar deze keer gebeurde het in Brussel, in het hart van België. Vandaag leven honderden migranten, zoals Omar, op straat rond het Noordstation en in het Maximiliaanpark zonder voedsel, verzorging, degelijke opvang of correcte informatie over hun statuut.

'Willen we een Belgisch Calais vermijden, dan moeten we nu ingrijpen', zo luidde het vorige week donderdag bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ en Dokters van de Wereld. Vandaag herhalen de organisaties krachtig deze oproep. ‘Het is ondenkbaar dat de situatie blijft zoals ze is! Eén persoon is overleden. Deze jongen was minderjarig. De staat had de plicht om te helpen, te beschermen en te informeren.’

Als we tot een duurzame oplossing willen komen voor de opvang van deze migranten, dan moeten we een Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor migranten openen. ‘Dit is een plek waar ze onderdak, voedsel, medische hulp en degelijke informatieverstrekking over hun rechten én plichten krijgen.’

De organisaties vragen ook dat de Belgische overheid doortastender moet onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over deze problematiek. Ondertussen moet België zijn verantwoordelijkheid opnemen en mensen een uitweg uit deze clandestiene situatie bieden.  

Hun voorstel werd vrijdag 14 juli bezorgd aan alle betrokken beleidsverantwoordelijken en overheidsdiensten. Ze wachten nog altijd op een antwoord. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ en Dokters van de Wereld staan paraat om assistentie te bieden, zonder te moeten wachten tot er een nieuw drama gebeurt.