“Nieuw migrantenkerkhof in de maak in Niger. EU draagt mee verantwoordelijkheid.”

“Nieuw migrantenkerkhof in de maak in Niger. EU draagt mee verantwoordelijkheid.”

Email
Vorige week werd bekend dat minstens 44 migranten in de woestijn van Niger stierven door dorst nadat hun auto in panne was gevallen. Volgens hulporganisatie Dokters van de Wereld is dit het topje van de ijsberg: “Na de Middellandse zee, is de woestijn van Agadez een tweede, nieuw vluchtelingenkerkhof aan het worden” zegt Dokters van de Wereld. “En ook hier zit de EU mee achter het stuur.”

De 44 verdwaalde migranten – onder hen ook baby’s- werden per toeval gevonden door een doorreizende auto die op de groep doden botste. Volgens Dokters van de Wereld raakt de woestijn steeds meer verspreid met doden. De oorzaak: een wet die in mei 2015 mee werd ondersteund door de EU met Niger. Sindsdien worden mensen gedwongen om levensgevaarlijke  woestijnroutes te nemen.

“ Het is een feit dat de EU steeds verder gaat om z’n grenzen af te bakenen, en dat mag je letterlijk nemen.”  Vertelt Soumaila Maiga Ibrahim, coördinator van Dokters van de Wereld vanuit Agadez  “Om de toestroom vanuit Niger – buurland van Libië- naar de EU in te dijken, werd   in 2015 een wet onderhandeld die op papier strijdt  tegen mensenhandel  maar in de praktijk de   circulatie van migranten indijkt.”

Sinds de wet in de laatste maanden van 2016 effectief van kracht ging , zijn de  ‘officiële’ woestijnroutes door de verstrengde controles  off limit geworden.  Het enige alternatief zijn clandestiene, onbekende routes door de woestijn.   “Levensgevaarlijk” aldus Dokters van de Wereld “De helft van Niger bestaat uit woestijngebied 20 keer de omvang van België.  Deze wet zorgt ervoor dat een niet in te schatten aantal migranten verdwaalt en verloren rijdt in de onmetelijke woestijn,  zonder benzine en water in temperaturen tot vijftig graden.  Daar sterven ze uiteindelijk van de dorst.”, vervolgt Soumaila  

Voor de wet van kracht kwam,  konden migranten de ‘gewone’, geasfalteerde route volgen door de woestijn, met in het kielzog een militair konvooi. Het maakte de overlevingskansen doorheen de levensgevaarlijke woestijn een stuk groter. Sinds de wet in september 2016  wordt toegepast, is het aantal mensen dat via de officiële route reist drastisch gedaald,  van 32784 in september 2016 naar 4781 in april 2017.   “Dat betekent niet dat er minder migratie is, wel dat de mensen nu  ‘kiezen’ voor de onbekende routes, met alle dodelijke gevolgen vandien.”, concludeert Soumaila.

Dokters van de Wereld – die in Agadez medische hulp verleent aan de doorreizende bevolking- vraagt om deze  wet te dringend te herbekijken en de veilige route opnieuw open te stellen: zoniet wordt de woestijn van Agadez na de Middellandse zee,  het nieuwe door de EU gecreëerde kerkhof voor migranten.